Bilety

Żyrafa ugandyjska

« Zwierzęta
Żyrafa ugandyjska

(daw. ŻYRAFA ROTHSCHILDA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka Wschodnia: obszary chronione w Kenii i Ugandzie. Tereny sawannowe.

AKTYWNOŚĆ

Żyje w niewielkich grupach lub samotnie. Aktywna głównie rano i wieczorem. W nocy odpoczywa na stojąco. Porusza się inochodem: przy każdym kroku unosi dwie kończyny z tej samej strony ciała. Ten rodzaj chódu pozwala stawiać duże kroki

i ułatwia pracę mięśni. Często pasie się w towarzystwie, zebr, antylop, strusi. Zwiększa to bezpieczeństwo gromady.

ODŻYWIANIE

Podstawowym pokarmem są liście i młode pędy akacji, uzupełnienie diety stanowią kwiaty i owoce. Dorosła żyrafa osiąga masę ciała od 830 do 1200 kg.

ROZMNAŻANIE

Samice zdolność do rozrodu w środowisku naturalnym osiągają w wieku 3-4 lat.

Ciąża: ok. 450 dni. Młode pozostaje z matką do 22 miesiąca życia. Długość życia: w środowisku naturalnym średnio 10 lat, rekord w zoo: 36 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Żyrafa zaatakowana przez lwa lub innego drapieżnika broni się wierzgając kopytami. W walce pomiędzy sobą żyrafy używają swoich szyj. Ciało żyrafy stało się naturalnym środowiskiem bąkojadów – ptaków należących do rodziny szpakowatych. Bąkojady polują na pchły, kleszcze i różne larwy, a nawet spędzają na ciele żyrafy swój okres godowy.

  • łacińska nazwa: Giraffa camelopardalis rothschildi
  • nazwa angielska: Rothschild Giraffe
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – EN – endangered/zagrożony
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)