Bilety

Żuraw mandżurski

« Zwierzęta
Żuraw mandżurski

Żurawie mandżurskie to piękne i majestatyczne ptaki uznawane za symbol szczęścia, wierności oraz długowieczności.
Lęgi odbywają w Rosji i w Chinach na podmokłych łąkach i w trzcinowiskach. Mają tam duży pozytywny wpływ na populacje gryzoni i owadów, którymi się żywią. Podczas migracji oraz na zimowisku pojawiają się na nadmorskich bagniskach, w okolicy ujść rzek i na podmokłych łąkach. W tych miejscach wyszukują swoich przysmaków: krabów, ryb i nereid. Żerują również na plantacjach i polach, gdzie są narażone na zatrucie środkami chemicznymi.

Samica składa dwa jaja, a pisklęta klują się jednocześnie. Zwykle przeżywa jedno młode, które po dwóch miesiącach opuszcza gniazdo. Żurawie osiągają dojrzałość w drugim roku życia.

Z powodu swoich dużych rozmiarów (2,5m rozpiętości skrzydeł i 1,5m wysokości) i silnego dzioba nie mają naturalnych wrogów. Mimo to żuraw mandżurski jest gatunkiem zagrożonym. Jego miejsca lęgowe i zimowiska zamieniane są przez ludzi na obszary rolnicze, rzeki są regulowane przez co znikają bagna i torfowiska. Na szczęście obecnie tworzy się porozumienia międzynarodowe i prowadzi edukację w celu ochrony tego cennego gatunku.
 
Czy wiesz że…
Wbrew pozorom ogon żurawi jest biały a nie czarny. Okazały czarny pióropusz z tyłu ciała tworzą pióra skrzydeł: lotki trzeciorzędowe i drugorzędowe.

  • nazwa łacińska: Grus japonensis 
  • Status zagrożenia: Czerwona Księga IUCN – V – zagrożony
  • CITES Konwencja Waszyngtońska –  Załącznik I