Bilety

Żuraw koroniasty szaroszyi

« Zwierzęta
Żuraw koroniasty szaroszyi

W Afryce Południowej zamieszkuje stepy i sawanny w pobliżu jezior, stawów, rzek i bagien.
Aktywny w ciągu dnia. Noce może spędzać na drzewach, co umożliwia nieco dłuższy i chwytny palec na stopach, który nie występuje u innych gatunków żurawi. Pokarm stanowią owady, krocionogi, kraby, płazy, gady, trawy i nasiona.

Przez większą część roku przebywa w stadach. Para żurawi na ogół tworzy dozgonne małżeństwo. Wzajemne ukłony, wysokie podskoki z rozpostartymi skrzydłami, podrzucanie i łapanie gałązek, źdźbeł, piór, piruety i donośne trąbienie to repertuar jednego z najefektowniejszych zachowań godowych w świecie ptaków. Gniazdo stanowi niezgrabna sterta wygniecionej trawy i innych roślin. Samica składa 2-3 jaja, inkubacja trwa 28-31 dni. Młodymi opiekują się oboje rodzice. Dorosły osobnik osiąga wysokość 110 – 130 cm, wagę 3-4 kg, a rozpiętość skrzydeł dochodzi do 2m.

Czy wiesz, że…
Żuraw koroniasty jest symbolem narodowym Ugandy. W wielu kulturach czujność, długowieczność, mądrość i wierność należą do najczęściej łączonych z tym ptakiem pozytywnych cech. Zachowania godowe znalazły swoje odzwierciedlenie w przepięknych tańcach dziewcząt z afrykańskiego plemienia Watussi.

  • nazwa łacińska: Balearica regulorum regulorum
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – E – bardzo zagrożony
  • Konwencja Waszyngtońska – CITES Zał. II

Główną przyczyną zagrożenia dla gatunku jest utrata lub degradacja odpowiedniego środowiska naturalnego.

Przyjaciele ZOO