Bilety

Żubr europejski

« Zwierzęta
Żubr europejski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Żubr zasiedla lasy mieszane z podmokłymi polanami. Występuje we wschodniej część Europy, w tym w Polsce. Obecny jest w Bieszczadach, Puszczy Białowieskiej, Puszczy Boreckiej, Puszczy Augustowskiej i Puszczy Knyszyńskiej, a także na obszarach województwa zachodniopomorskiego.

AKTYWNOŚĆ

Żubr to zwierzę stadne. Żyje w grupach rodzinnych składających się z krów, cieląt i młodzieży. Gdy młody samiec osiągnie wiek ok. 3 lat opuszcza rodzinne stado, by dołączyć do samczej koalicji.

ODŻYWIANIE

Dietę stanowią głównie trawy, zioła, turzyce, liście, pędy oraz kora drzew i krzewów. Do żerowania żubr wybiera zwykle tereny otwarte – łąki i pastwiska.

ROZMNAŻANIE

W sierpniu rozpoczyna się okres godowy. Byki w tym czasie nie odstępują krów. Wydają przy tym charakterystyczne dźwięki nazywane chruczeniem. Ciąża trwa prawie 9 miesięcy. Gdy zbliża się maj samica oddala się od stada, by w samotności wydać na świat cielę. W stadzie może być kilkanaście cieląt jednocześnie. Ssą one mleko od różnych samic.

WARTO WIEDZIEĆ

Żubr to największy ssak lądowy Europy. Futro żubra składa się z trzech warstw, zapewniając świetną izolację podczas zimy. Gdy robi się cieplej, linieją i zmieniają sierść na letnią.

  • łacińska nazwa: Bison bonasus
  • nazwa angielska: European bison
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – NT – near threatened/ bliski zagrożenia
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)