Bilety

Żółw żabuti

« Zwierzęta
Żółw żabuti

W Ameryce Południowej zamieszkuje lasy deszczowe, suche lasy i zarośla kolczaste, tereny trawiaste, zalesione siedliska wilgotne. Prowadzi dzienny tryb życia. Podczas pory suchej żywi się owocami, a w porze deszczowej kwiatami. Przez cały rok uzupełnienie pokarmu stanowią liście, grzyby, pędy roślin, ślimaki, niekiedy padlina. Zjada również piasek, który prawdopodobnie działa jako środek ścierny poprawiający trawienie materiału roślinnego. W okresie godowym samce wydają dźwięki przypominające gdakanie kur. Przewracanie na plecy partnera to jedno z zachowań w walce o dostęp do samicy. Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 5 lat. W zniesieniu od 2 do 15 jaj, inkubacja trwa od 117 do 158 dni. Płeć potomstwa zależna jest od temperatury panującej w gnieździe podczas rozwoju zarodków. Długość pancerza u dorosłego osobnika wynosi ok. 50 cm.

Warto wiedzieć:
Żółw żabuti przyczynia się w znacznym stopniu do rozsiewania nasion owoców tropikalnych.

  • nazwa łacińska: Chelonoidis  carbonarius    
  • nazwa angielska: Red – footed Tortoise
  • ochrona: CITES – Załącznik

Przyjaciele ZOO