Bilety

Żółw pustynny

« Zwierzęta
Żółw pustynny

Jest to jeden z największych afrykańskich żółwi lądowych. Występuje na południowym skraju Sahary, spotkać go można w gorącym suchym klimacie skrajów pustyni oraz na suchych sawannach.

Bardzo duży i bardzo silny: agresywny wobec osobników tego samego gatunku, co okazuje nawet tuż po wykluciu. Agresja jest widoczna szczególnie między samcami.

W czasie silnych upałów i okresów chłodu chętnie kopie nory, w których chowa się by uniknąć dehydratacji. Gdy temperatura osiąga ponad 40°C, ślini się i rozmazuje ślinę na przedramionach, aby ochłodzić organizm.

Jest wegetarianinem. W naturze głównym jego pokarmem są sukulenty. Taka dieta zapewnia mu dostęp do źródła cennej wody. W niewoli przysmakiem żółwia pustynnego są trawy, sałata, warzywa, owoce.

Samiec jest dojrzały płciowo, gdy jego skorupa osiąga 35 cm długości. Do zapłodnienia dochodzi wiosną i latem. Samice składają jaja jesienią w wydrążonych przez siebie zagłębieniach. Gniazdo ma 7-14cm głębokości i ponad poł metra kwadratowego powierzchni. Następnie samica zakopuje jaja. Po 8 miesiącach od złożenia wykluwają się młode.
Żółw ten bardzo dobrze rozmnaża się w niewoli.

  • nazwa łacińska: Centrochelys sulcata
  • nazwa angielska: African Spurred Tortoise
  • status zagrożenia: Czerwona Księga IUCN – VU – narażony
  • Konwencja Waszyngtońska CITES – Załącznik II

Przyjaciele ZOO