Bilety

Żółw peloponeski

« Zwierzęta
Żółw peloponeski

W Europie zamieszkuje suche i nasłonecznione, porośnięte krzewiastą roślinnością zbocza pagórków, najchętniej w pobliżu wody. Najczęściej występuje poniżej 800 m n.p.m. Aktywny w dzień, szczególnie rankiem i wczesnym wieczorem. W upalne dni przebywa w cieniu. Pokarm stanowią trawy, różnorodne zioła, pędy krzewów, opadłe owoce. Gody odbywają się w marcu, po przebudzeniu się ze snu zimowego. Samica w wykopanych pod krzakami norach składa od 4 do 7 jaj, niekiedy trzy razy w ciągu sezonu.

Warto wiedzieć:
Jest największym żółwiem lądowym Europy. Może osiągnąć 35 cm długości i masę ciała do 6 kg.

  • nazwa łacińska: Testudo marginata      
  • nazwa angielska: Marginated Tortoise
  • status zagrożenia: IUCN Red List – L – mniejsze ryzyko zagrożenia
  • CITES – Załącznik II

Przyjaciele ZOO