Bilety

Żółw olbrzymi

« Zwierzęta
Żółw olbrzymi

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje stojące zbiorniki wodne, takie jak stawy, jeziora i wolno płynące słodkowodne baseny w lasach bagiennych Azji Południowo-Wschodniej: Kambodży, Laosu, Malezji, Mjanmu, Tajlandii i Wietnamu.

AKTYWNOŚĆ

Preferuje płytką wodę i dużo czasu spędza na moczeniu się na brzegach. Wynurzony z wody na ogół ukrywa się wśród roślinności, ale zdarza się, że można go zauważyć wygrzewającego się w słońcu, na otwartym terenie.

ODŻYWIANIE

Żółw olbrzymi jest wszystkożerny. Jego dieta składa się z owadów, larw, ślimaków, roślinności wodnej oraz lądowej. Nie pogardzi nawet padliną. Podobnie jak inne żółwie wypracował różne techniki chwytania zdobyczy w obu typach środowisk.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową osiągają w 15 roku życia. Samica składa 2-3 jaja, a młode wykluwają się po 70 dniach. Rozmnażają się do wieku 55 lat, a dożywają około 70 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Skorupa tego żółwia rośnie do rozmiarów 48 cm długości.

  • nazwa łacińska: Heosemys grandis
  • nazwa angielska: Giant Asian Pond Turtle
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – CR – krytycznie zagrożony
  • Konwencja Waszyngtońska CITES – Załącznik II
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO