Bilety

Żeneta afrykańska

« Zwierzęta
Żeneta afrykańska

Ten niewielki  drapieżnik jest przedstawicielem rodziny łaszowatych (Viverridae).  Na zakrzewionych sawannach Afryki  poluje nocną porą na drobne ssaki, gady, ptaki, owady, a owoce są uzupełnieniem diety. Dziuple i zagłębienia skalne w ciągu dnia stanowią jego ulubione miejsca drzemki. Pazury żenety, częściowo wciągane, są bardzo elastyczne, co pozwala zwierzęciu  przytrzymywać się nawet najmniejszych szczelin w skałach lub w drzewach. Żenety mogą żyć nawet ponad 20 lat, rekord długości życia wynosi 34 lata.  

Przyczyną zagrożenia dla  gatunku są, niestety nadal powszechne w wielu krajach, polowania dla pozyskania atrakcyjnego futra do celów dekoracyjnych oraz używanie  części ciała  do celów  medycyny ludowej.

Czy wiesz, że… W średniowieczu hodowano żenety jako zwierzęta domowe do zwalczania gryzoni oraz w celu pozyskiwania piżma dla potrzeb przemysłu perfumeryjnego.

  • nazwa łacińska: Genetta genetta felina
  • status zagrożenia: IUCN Red List – L (mniejsze ryzyko zagrożenia)

Przyjaciele ZOO