Bilety

Zebra pręgonoga

« Zwierzęta
Zebra pręgonoga

(daw. ZEBRA CHAPMANA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka Wschodnia i Południowa. Sawanny, stepy.

AKTYWNOŚĆ

Tworzy stada składające się z oddzielnych grup rodzinnych: jednego samca, kilku samic oraz młodych. W czasie pory deszczowej stada przemieszczają się w poszukiwaniu nowych terenów zielonych. Mocne kopyta są używane w obronie przed drapieżnikami lub rywalami. W porze suchej, by pozyskać dostęp do wody potrafi wykopać dziurę w ziemi o szerokości 1 m i głębokości do 50 cm.

ODŻYWIANIE

Trawy, rośliny zielne. Zjada tylko wybrane gatunki traw, pozostawiając tym samym dostep do pokarmu dla innych roślinożerców sawanny.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość osiąga w wieku 3 lat. Ciąża: 360 dni. Samica rodzi 1 młode, które karmi mlekiem ponad 12 miesięcy. Długość życia: ok. 20 lat w naturze, w zoo ponad 30 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Zebra pręgonoga to jeden z podgatunków zebry stepowej. Wyróżnia się szarymi lub rdzawymi smugami pomiędzy pasami na tułowiu.
Punda Milia w języku suahili oznacza zebrę.

  • nazwa łacińska: Equus quagga chapmanni
  • nazwa angielska: Chapman’s Zebra
  • status zagrożenia: IUCN Red List – DD – data deficient/ brak danych

Przyjaciele ZOO