Bilety

Zamieszkuje w Australii suche tereny trawiaste porośnięte rozproszonymi drzewami i krzewami. Zeberki są towarzyskie i przebywają w grupach rozrodczych składających się z około 50 osobników. Grupy ptaków nie rozmnażających się są większe, obejmują nawet około 100 osobników. Ptaki z jednej grupy rozpoznają sie po głosie, natomiast te z obcym śpiewem są przeganiane. Zeberka to ptak osiadły, ale potrafi odbywać dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu. Pokram zeberek stanowią w głónej mierze nasiona, ale zwierzęta wzbocacają dietę o owoce i owady. Pokarm złożony w większości z owadów jest ważny w okresie lęgowym u wszystkich wróblaków.

Samiec i samica różnią się wyglądem. U samca kolory są bardziej wyraziste, intensywne, w ubarwieniu występuje kolor pomarańczowy. Samice mają dystyngowany, maskujący kolor. Zeberki sa monogamiczne i łączą się w parę na całe życie. Lęgi uzależnione sa od opadów deszczu i nie są typowe dla kokretnej pory roku. Samiec w czasie zalotów śpiewa i wykonuje taniec godowy. W gnieździe zbudowanym z traw, piór, a także wełny samica składa 4 do 6 jaj. Rodzice wspólnie zajmują się pisklętami, które po trzech tygodniach opuszczają gniazdo, a niedługo potem usamodzielniają się całkowicie.

  • nazwa łacińska: Taeniopygia guttata
  • nazwa angielska: Timor Zebra Finch
  • status zagrożenia RedList IUCN: LC – mniejsze ryzyko

Przyjaciele ZOO