Bilety

Żbik europejski

« Zwierzęta
Żbik europejski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje tereny Europy. Wybiera lasy liściaste i mieszane z bogatym podszytem. W Polsce występuje jedynie w części województwa podkarpackiego i małopolskiego.

AKTYWNOŚĆ

Najbardziej aktywny późnym popołudniem i o świcie. Samotnik, poza okresem godowym. Poluje zwykle na ziemi, ale także dobrze się wspina. Rewir łowiecki znaczy wydzieliną z różnych gruczołów zapachowych. Legowisko wybiera w pustych pniach, rozpadlinach skalnych, pod korzeniami, niekiedy w opuszczonych norach lisa.

ODŻYWIANIE

Gryzonie, krety, ryjówki, zające, ptaki. Podczas ostrych zim zjada także padlinę zwierząt kopytnych.

ROZMNAŻANIE

Osiąga dojrzałość płciową w wieku 2 – 3 lat. Ciąża: 63 – 69 dni. Samica rodzi 1 – 7 młodych w gnieździe ukrytym pod korzeniami zwalonych drzew, czasem w dużych dziuplach. Młode stają się samodzielne w wieku 5 – 6 miesięcy. Długość życia: do 15 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Żbik drapiąc pnie drzew, nie tylko ostrzy pazury, zostawia również w ten sposób substancję zapachową – wydzielinę gruczołów z opuszków palców.

  • nazwa łacińska: Felis silvestris
  • nazwa angielska: Wild Cat
  • status zagrożenia: IUCN Red List LC – least concern/ mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II