Bilety

Żabuti leśny

« Zwierzęta
Żabuti leśny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Ameryka Południowa. Zamieszkują lasy deszczowe, lasy pierwotne głównie okolice zbiorników wodnych, polany i obszary podmokłe.

AKTYWNOŚĆ

Prowadzi dzienny tryb życia. Samice i młode osobniki są aktywne przez cały rok, poszukując pożywienia. Samce są na ogół bardziej aktywne w wilgotnych miesiącach, kiedy poszukują partnerki.

ODŻYWIANIE

Ich dieta składa się głównie z owoców, kwiatów, traw, liści, winorośli, korzeni, kory, grzybów, owadów, ślimaków, robaków i padliny.

ROZMNAŻANIE

Składają od 4 do 8 jaj, inkubacja trwa od 128 do 152 dni. Młode są samowystarczalne od momentu wyklucia.

WARTO WIEDZIEĆ

Samce komunikują się ze sobą poprzez ruchy głową, u samic nie zaobserwowano tego sposobu komunikacji.

  • nazwa łacińska: Chelonoidis  denticulata
  • nazwa angielska: Yellow – footed Tortoise
  • status zagrożenia: IUCN Red List – VU – vulnerable/ narażony
  • ochrona: CITES – Załącznik II

Przyjaciele ZOO