Bilety

Wyjec czarny

« Zwierzęta
Wyjec czarny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Centralna część Ameryki Południowej. Występują w liściastych lasach deszczowych.

AKTYWNOŚĆ

Występuje u nich silny dymorfizm płciowy, dorosłe są czarne natomiast samice są koloru ciemno żółtego. Spód ich ogona jest pozbawiony sierści, co sprawia że jest wrażliwy na dotyk. Żyją w dużych grupach społecznych, które tworzą spokrewnione ze sobą osobniki.

ODŻYWIANIE

Są to zwierzęta roślinożerne. Ich dieta składa się głównie z liści, rzadziej owoców. Ich zęby trzonowe przystosowane są do rozdrabniania i żucia liści.

ROZMNAŻANIE

Samica rodzi jedno młode w miocie i opiekuje się nim przez rok. Ciąża trwa do 173 dni. Młode rodzi się z futrem w beżowo-złotym kolorze, w trakcie dojrzewania futro zmienia kolor na taki jak u dorosłych osobników.

WARTO WIEDZIEĆ

Wyjec czarny spędza prawie 70% swojego dnia odpoczywając i trawiąc liście. Długi czepny ogon, pozbawiony od spodu sierści i bogato unerwiony, spełnia rolę „piątej ręki” zwierzęcia.

  • nazwa łacińska: Alouatta caraya
  • nazwa angielska: Black Howler Monkey
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – NT – near threatened/bliski zagrożenia
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. II
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO