Bilety

Wilk europejski

« Zwierzęta
Wilk europejski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Obszary leśne i stepowe Europy i Azji.

AKTYWNOŚĆ

Są to zwierzęta społeczne, żyją w stadach (watahach) liczących od 5 do 9 osobników. Wataha składa się zazwyczaj z dominującej pary oraz ich potomstwa, również młodych z poprzedniego roku oraz czasem z niespokrewnionych osobników. Średnia długość życia w naturze to 5-6 lat

ODŻYWIANIE

Są zwierzętami mięsożernymi. Polują samodzielnie lub w grupie, zdarza się że podkradają zdobycz innym drapieżnikom, jedzą także padlinę. Polują głównie na duże zwierzęta takie jak łosie i jelenie oraz na mniejsze ssaki jak króliki i bobry.

ROZMNAŻANIE

W stadzie tylko dominująca para posiada potomstwo. Samice osiągają dojrzałość w wieku 3 lat. Ciąża trwa 60-63 dni, w miocie rodzi się od 4 do 7 młodych. Szczenięta przychodzą na świat ślepe i głuche. Ważą średnio 0,5 kg. Samica opiekuje się młodym przez pierwsze 3 tygodnie, następnie szczenięta są pod opieką wszystkich członków watahy.

WARTO WIEDZIEĆ

Wataha może dziennie pokonywać dystans do 200 km, przemieszcza się zazwyczaj nocą.

  • nazwa łacińska: Canis lupus lupus
  • nazwa angielska: Eurasian Grey Wolf
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)