Bilety

Pampasowiec grzywiasty

« Zwierzęta
Pampasowiec grzywiasty

(daw. WILK GRZYWIASTY)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Ameryka Południowa: Argentyna, Boliwia, Brazylia, Paragwaj, Peru. Otwarte tereny nizinne porośnięte wysoką trawą, obszary z zaroślami i zadrzewieniami.

AKTYWNOŚĆ

Najczęściej aktywny po zmierzchu. W ciągu dnia wypoczywa w stałych ulubionych miejscach. Porusza się inochodem – jednocześnie przemieszcza obie prawe nogi, a następnie obie lewe. Gatunek monogamiczny, chociaż samiec i samica żyją niezależnie, z wyjątkiem okresu rozrodczego.

ODŻYWIANIE

Pancerniki, gryzonie i inne małe ssaki, ryby, ptaki, ptasie jaja, gady, ślimaki, owady, sezonowo dostępne owoce. Chętnie zjada owoce Solanum lycocarpum, rośliny mającej właściwości zapobiegające nicieniowemu zapaleniu nerek.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową osiąga w 1 roku życia. Ciąża: ok. 60 dni. Samica rodzi od 1 do 5 szczeniąt. W opiece nad potomstwem pomaga samiec, karmiąc młode
od 4 tygodnia nadtrawioną treścią żołądka (regurgitacja). Długość życia: do 15 lat w zoo.

WARTO WIEDZIEĆ

Przyczyny zagrożenia dla gatunku: utrata i zmiana siedlisk; prześladowania ludzi z powodu strat zwierząt gospodarskich i przekonań kulturowych, patogeny przenoszone przez zwierzęta domowe; wypadki na autostradach.

  • nazwa łacińska: Chrysocyon brachyurus
  • nazwa angielska: Maned Wolf
  • status zagrożenia: IUCN Red List NT – near threatened/ bliski zagrożenia
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO