Bilety

Wikunia pochodzi z Ameryki Południowej, zamieszkuje stepowe płaskowyże na wysokości 3200 – 3800 m powyżej granicy lasów, ale poniżej granicy śniegu.

Jest zwierzęciem stadnym. Grupom rodzinnym przewodzi dojrzały samiec. Młode samce tworzą osobne grupy kawalerskie. Jest aktywa w ciągu dnia. Wikunia jest doskonale przystosowana do życia na dużych wysokościach, ma duże względem rozmiarów ciała serce i stopy wyposażone w specjalne poduszki, które ułatwiają poruszanie się po skalistym terenie.

Żywi się niskimi, twardymi trawami. Suchą dietę musi uzupełniać pijąc codziennie wodę.
Ciąża trwa około 340 dni. Urodzone młode wikunii staje na nogach już po 15 minutach. Żyje blisko 25 lat.
Wikunia jest najmniejszym przedstawicielem wielbłądowatych, waży zaledwie 35 – 45 kg.

  • nazwa łacińska: Vicugna vicugna
  • nazwa angielska: Vicugna
  • status zagrożenia: IUCN Red List L – niskie ryzyko zagrożenia,
  • Konwencja Waszyngtońska CITES zał. I,
  • EEP – gatunek objęty Europejskim Programem Hodowlanym.

Przyjaciele ZOO