Bilety

Wielbłąd jednogarbny

« Zwierzęta
Wielbłąd jednogarbny

(inaczej DROMADER)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka, Półwysep Arabski. Wprowadzony sztucznie do Australii. Tereny pustynne i półpustynne.

AKTYWNOŚĆ

Wielbłąd jednogarbny prowadzi dzienny tryb życia. Noc spędza głównie na odpoczynku. Tworzy z innymi zwarte grupy liczące około 20 osobników, składające się z kilku samic prowadzonych przez dominującego samca.

ODŻYWIANIE

Rośliny o wysokiej zawartości soli, cierniste gałęzie krzewów. Przez człowieka dokarmiany jest daktylami, trawą i zbożem. Niezwykle wytrzymały na brak wody. Odwodniony wielbłąd wypija jednorazowo 150l wody.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową osiąga w 4 – 5 roku życia. Ciąża trwa 13 miesięcy. Samica rodzi jedno młode. Karmienie mlekiem trwa co najmniej przez cały rok.
Średnia długość życia wynosi do 40 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Wielbłąd jednogarbny (dromader) został udomowiony ok. 6000 lat temu i od tego czasu służy człowiekowi w suchym i gorącym klimacie, jako zwierzę wierzchowe i juczne, a także stanowi źródło mleka, mięsa, wełny i skóry. W stanie dzikim nie występuje.

  • nazwa łacińska: Camelus dromedarius
  • nazwa angielska: Dromedary Camel
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – NE – not evaluated/ gatunek nieoszacowany wg kryteriów IUCN

Przyjaciele ZOO