Bilety

Wielbłąd dwugarbny

« Zwierzęta
Wielbłąd dwugarbny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Azja Środkowa. Stepy, półpustynie, pustynie, tereny górzyste. Dzikie wielbłądy dwugarbne żyją na pustyni Gobi.

AKTYWNOŚĆ

Wielbłąd prowadzi dzienny tryb życia. Nocą śpi pod gołym niebem, a w ciągu dnia poszukuje jedzenia. Wielbłąd ma niezwykłą zdolność przetrwania długiego okresu (miesięcy!) bez wody. Kiedy pije, może wypić jednorazowo nawet do 120 litrów wody.

ODŻYWIANIE

Wielbłąd jest roślinożerny. Dziko żyjące osobniki zjadają m.in. tamaryszek, dziki czosnek, halofity. W garbach gromadzone są zapasy substancji odżywczych
w postaci tłuszczu, który może zostać powtórnie przekształcony w energię i wodę metaboliczną, niezbędną do życia w trudnych warunkach pustynnych.

ROZMNAŻANIE

Ciąża trwa od 12 do 14 miesięcy. Rodzi się zwykle 1 młode, które pije mleko matki przez cały rok. Dojrzałość płciową osiąga po 3 roku życia. Długość życia wynosi 30 – 50 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Aby utrzymać wilgoć w ciele, wielbłąd niewiele się poci, a także ma bardzo skoncentrowany mocz. Dobrze znosi duże wahania temperatury. Specyficzny sposób poruszania się wielbłąda nazywany jest inochodem – nogi z jednej strony ciała przemieszczają się jednocześnie.

  • nazwa łacińska: Camelus bactrianus
  • nazwa angielska: Baktrian camel
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – CR – critically endangered/ skrajnie zagrożony