Bilety

Wąsal senegalski

« Zwierzęta
Wąsal senegalski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występuje w zachodniej i środkowej Afryce. Spotkać go można na suchych obszarach sawanny, zalesionych łąkach, wśród zarośli i w lasach.

AKTYWNOŚĆ

Jest ptakiem niemigrującym. Preferuje obszary na których ma pod dostatkiem drzew figowych. Odwiedza ogrody, gdzie szuka pokarmu na drzewach owocowych. Tworzy grupy społeczne składające się z 4-5 ptaków. Pary ptaków lub grupy gnieżdżą się razem w dziupli drzewnej.

ODŻYWIANIE

Owoce, jagody, pąki, kwiaty, nektar i owady. Ich ulubionym pokarmem są figi. Pisklęta wąsala są karmione owadami.

ROZMNAŻANIE

Toki wąsala obejmują oferowanie pokarmu, wokalizację i drążenie dziupli w kłodzie drewna. Wąsale zwykle budują swoje gniazda w martwych drzewach.
Znoszą w nich dwa białe jajka.

WARTO WIEDZIEĆ

Ten gatunek ma ułożenie palców zygodaktyliczne – co oznacza, że dwa place ułożone są do przody i dwa do tyłu.

  • nazwa łacińska: Pogonornis dubius
  • nazwa angielska: Bearded Barbet
  • status zagrożenia: IUCN Red List LC – least concern/ mniejszej troski

Przyjaciele ZOO