Bilety

Warzęcha czerwonolica

« Zwierzęta
Warzęcha czerwonolica

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje Afrykańskie i Madagaskarskie jeziora, rzeki i bagna, zatoki morskie oraz wszelkie zbiorniki wodne z mulistym dnem na południe od Sahary.

AKTYWNOŚĆ

Jest płochliwa. Migruje rzadko, jedynie w odpowiedzi na pojawienie się pory deszczowej w innym rejonie, a przemieszczenia nie są regularne.

ODŻYWIANIE

Gustuje w bezkręgowcach wodnych i drobnych kręgowcach np. rybach. Dziób o łyżkowatym kształcie służy do cedzenia mulistego dna oraz do chwytania śliskiej zdobyczy.

ROZMNAŻANIE

Lęgi odbywa w niewielkich koloniach z warzęchami i ibisami. Gniazdo stanowi platforma z patyków. Buduje je nad wodą, na niskich gałęziach albo wśród trzcin. Składa 3-5 nakrapianych jaj, wysiadywanych wspólnie przez rodziców.

WARTO WIEDZIEĆ

Poszukując pokarmu brodzi na płyciznach podążając za hipopotamem lub krokodylem, które poruszając się, wypłaszają z mułu ofiary warzęchy.

  • nazwa łacińska: Platalea alba
  • nazwa angielska: African Spoonbill
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Przyjaciele ZOO