Bilety

Kangur rdzawoszyi

« Zwierzęta
Kangur rdzawoszyi

(daw. WALABIA BENETTA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Australia, Tasmania. Lasy eukaliptusowe w pobliżu otwartych przestrzeni, przybrzeżne, pagórkowate tereny porośnięte krzewami.

AKTYWNOŚĆ

Najbardziej aktywny o zmroku i w nocy. W ciągu dnia odpoczywa w zaroślach. Zazwyczaj żyje samotnie, podczas pobierania pokarmu często łączy się w grupy liczące 30 osobników.

ODŻYWIANIE

Żywi się głównie liśćmi, trawą, ziołami. W porze suchej zjada soczyste korzenie.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową samica osiąga w wieku 13 miesięcy, samiec w wieku 20 miesięcy. Po 30 dniach ciąży samica rodzi jedno młode o wadze 1g, które samodzielnie przebywa drogę do torby matki. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia młode zwiększa swój ciężar dwa tysiące razy. Długość życia: do 18 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Naukowa nazwa rodziny kangurów Macropodidae po łacinie oznacza „wielka stopa”.

  • nazwa łacińska: Macropus rufogriseus
  • nazwa angielska: Red-necked Wallaby
  • Status zagrożenia: IUCN – Red List – LC – least concern/mniejszej troski

Przyjaciele ZOO