Bilety

Urubu różowogłowy

« Zwierzęta
Urubu różowogłowy

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występuje w obu Amerykach: od południowej granicy Kanady aż do Ziemi Ognistej. Zamieszkuje zarówno lasy, jak i tereny otwarte.

AKTYWNOŚĆ

Gatunek ten zwykle nocuje w dużych grupach liczących nawet kilkaset osobników, ale w ciągu dnia ptaki poszukują pożywienia samodzielnie. Populacje zamieszkujące chłodniejsze obszary migrują sezonowo w cieplejsze miejsca.

ODŻYWIANIE

Urubu w głównej mierze żywią się padliną zarówno zwierząt dzikich jak i domowych. Mała zdobycz jest bardziej ceniona, jako że ich dziób nie jest w stanie przeciąć grubej skóry. Potrafi zapolować na owady, gady czy ptaki.

ROZMNAŻANIE

Gniazdo znajduje się w osłoniętych miejscach, takich jak wydrążone drzewa lub kłody, szczeliny w klifach lub w starych budynkach. Jaja są składane wprost
na dnie gniazda pozbawionego wyściółki. Wysiadywane są średnio 2 jaja przez 30-40 dni.

WARTO WIEDZIEĆ

Urubu znane są ze swojego mechanizmu obronnego polegającego na zwracaniu na wpół strawionego mięsa, co odstrasza większość drapieżników ze względu na zgniły zapach.

  • nazwa łacińska: Cathartes aura
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Przyjaciele ZOO