Bilety

Urson amerykański

« Zwierzęta
Urson amerykański

(daw. URSON)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Ameryka Północna obszar pomiędzy Oceanem Arktycznym a północnym Meksykiem, występują głównie w Alasce, Kanadzie i w zachodnich oraz w północno-wschodnich regionach Stanów Zjednoczonych. Zamieszkują różne typy siedlisk w tym gęste lasy, tundrę, łąki i obszary pustynne porośnięte krzewami.

AKTYWNOŚĆ

Są samotnikami, jedynie zimą zdarza się, że dzielą miejsce w kryjówkach z innymi osobnikami. Jest to zwierzę nocne oraz nadrzewne. Nie zapada w sen zimowy, spędza zimy w skalnych norach.

ODŻYWIANIE

Zimą jedzą głównie korę. Wiosną ich dieta staja się bardziej różnorodna i obejmuje korzenie, liście, jagody, nasiona i trawę.

ROZMNAŻANIE

Ciąża trwa 210 dni, samica rodzi jedno młode. Potomstwo znajduje się pod opieką matki przez 127 dni, samodzielność uzyskuje po około 5 miesiącach życia.

WARTO WIEDZIEĆ

Posiadają bardzo unikalny system obrony, używają kolców do odstraszania drapieżników. Na grzbiecie tych zwierzęta znajduje się około 30 000 kolców, które nie są puste w środku, ale są wypełnione gąbczastą substancją, co czyni je bardzo sztywnymi i lekkimi.

  • nazwa łacińska: Erethizon dorsatum
  • nazwa angielska: North American Porcupine
  • status zagrożenia: Czerwona Księga IUCN – LC – least concern/mniejszej troski

Przyjaciele ZOO