Bilety

Turako fioletowe

« Zwierzęta
Turako fioletowe

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Turako można spotkać w lasach, na sawannach oraz mokradłach centralnej części Afryki.

AKTYWNOŚĆ

Turako nie są może najwytrwalszymi lotnikami, natomiast potrafią świetnie nawigować i zwinnie przemieszczać się wśród gęstej roślinności. Ptaki te wolą biegać po gałęziach. Latają niechętnie, lotem falistym i tylko wtedy, gdy przemieszczanie się po gałęziach jest niemożliwe.

ODŻYWIANIE

Żywi się owocami, jagodami i pąkami kwiatów oraz owadami.

ROZMNAŻANIE

Para ptaków wspólnie buduje niezbyt okazałe gniazdo, inkubuje jaja i opiekuje się potomstwem. Samica najczęściej składa 2 jaja. Pisklęta wykluwają się w dość zaawansowanym stanie. Rosną szybko i w ciągu dwóch do trzech tygodni zaczynają opuszczać gniazdo, aby eksplorować okolicę. W ciągu czterech do pięciu tygodni zaczynają latać.

WARTO WIEDZIEĆ

Ich stopy mają ciekawą właściwość: zewnętrzny palec może być skierowany do przodu lub do tyłu, w zależności od tego czy ptak potrzebuje go w danej chwili do wspinania czy biegania.

  • łacińska nazwa: Musophaga violacea
  • nazwa angielska: Violet Turaco
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/mniejszej troski

Przyjaciele ZOO