Bilety

Tapir anta

« Zwierzęta
Tapir anta

Pochodzący z Ameryki Południowej tapir anta zamieszkuje wilgotne nizinne lasy w pobliżu zbiorników wodnych. Jest świetnym pływakiem, a częste pławienie się w wodzie pozwala pozbyć się pasożytów skórnych, ponadto jest sposobem na ukrycie przed lądowymi drapieżnikami – jaguarem czy pumą. Tapir, choć ma krótką trąbę, nie jest spokrewniony ze słoniami. To przedstawiciel nieparzystokopytnych (Perissodactyla) i należy do tego samego rzędu co koniowate i nosorożce.

Przyczyną zagrożenia gatunku są między innymi polowania w celu pozyskania mięsa dla supermarketów oraz używanie skóry do wyrobu pamiątek sprzedawanych turystom.

  • nazwa łacińska: Tapirus terrestris
  • status zagrożenia: IUCN Red List – V (zagrożony)
  • CITES – Załącznik II
  • ESB – gatunek objęty regionalną, europejska księgą rodowodową

Przyjaciele ZOO