Bilety

Tamaryna cesarska

« Zwierzęta
Tamaryna cesarska

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje Amerykę Południową. Deszczowe i górskie lasy.

AKTYWNOŚĆ

Żyje w grupach rodzinnych. Najwyższą pozycję w stadzie zajmuje najstarsza, aktywna seksualnie samica. Długość życia tamaryn wynosi 5 lat w naturze,
w ogrodach zoologicznych zaś do 20 lat.

ODŻYWIANIE

Tamaryna żywi się owocami i kwiatami. Wybiera również drobne płazy oraz owady, w zależności od dostępności pokarmu.

ROZMNAŻANIE

Ciąża trwa około 140 dni. Samica rodzi od 1 do 3 młodych. Samiec współdzieli opiekę nad potomstwem. Szansa na rozród jest tym większa im większa jest dostępność pokarmu. Narodziny potomstwa mają miejsce głównie w porze deszczowej, kiedy zasoby żywności są obfite.

WARTO WIEDZIEĆ

Średnia wielkość grupy, w której żyją tamaryny, wynosi od dwóch do ośmiu osobników. Komunikacja jest kluczowym zachowaniem, wzmacnia więzi wśród żyjących w grupie tamaryn. Charakterystycznym repertuarem jest długie nawoływanie służące jako sygnał koordynujący w stadzie.

  • nazwa łacińska: Saguinus imperator subgrisescens
  • nazwa angielska: Emperor Tamarin
  • status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. II
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)