Bilety

Takin miszmi

« Zwierzęta
Takin miszmi

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Takin pochodzi ze wschodnich Himalajów i Wyżyny Tybetańskiej. Zamieszkuje skaliste obszary gór – do wysokości 5000 m n.p.m., skąpo porośnięte kępami traw i krzewów oraz wysoko położone lasy.

AKTYWNOŚĆ

Aktywny wczesnym rankiem i późnym popołudniem, a w pochmurne i mgliste dni przez cały dzień. Żyje w niewielkich grupach prowadzonych przez najsilniejszego samca. Zimą schodzi na niżej położone tereny, gęsto porośnięte rododendronami i bambusami.

ODŻYWIANIE

Trawy, kiełki roślin, liście drzew i krzewów.

ROZMNAŻANIE

Ciąża: 200 – 220 dni. Samica rodzi 1 młode, które karmi mlekiem przez 12 miesięcy. Długość życia: 16 – 18 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Takin na całym ciele wydziela oleistą substancję, o silnym zapachu, która przykrywając futro spełnia funkcję płaszcza ochronnego podczas mglistych i deszczowych dni. Jego najbliższym krewniakiem jest piżmowół arktyczny.

  • nazwa łacińska: Budorcas taxicolor taxicolor
  • status zagrożenia: IUCN –Red List – VU – vulnerable/ narażony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. II
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO