Bilety

Świstun chilijski

« Zwierzęta
Świstun chilijski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Argentyna, Urugwaj, Paragwaj, Chile, i Brazylia. Zamieszkuje słodkowodne zbiorniki wodne: jeziora, stawy, bagna oraz powolne rzeki. Żeruje na łąkach i pastwiskach.

AKTYWNOŚĆ

Żyje w parach, rzadko w niewielkich grupach. Natomiast zimuje w większych skupiskach. Wśród innych gatunków świstunów wyróżnia się tym, że para tworzy więź na więcej niż jeden sezon lęgowy.

ODŻYWIANIE

Głównie roślinność wodna: części zielone roślin, nasiona oraz drobne bezkręgowce żyjące w wodzie i urozmaicające dietę.

ROZMNAŻANIE

Gniazdo buduje na ziemi, w miejscu dobrze ukrytym wśród roślinności. Samica składa do 9 jaj i sama je wysiaduje. Samiec broni terytorium oraz piskląt.
Młode zagniazdowniki po wykluciu podążają za rodzicami którzy wspólnie opiekują się potomstwem.

WARTO WIEDZIEĆ

Na świecie żyją tylko trzy gatunki świstunów – gatunek żyjący w Polsce ma bardzo nieliczne miejsca lęgowe w północy kraju.

  • nazwa łacińska: Mareca sibilatrix
  • nazwa angielska: Chiloe Wigeon
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Przyjaciele ZOO