Bilety

Sowa śnieżna

« Zwierzęta
Sowa śnieżna

Sowa śnieżna, preferująca aktywność dzienną, to wyspecjalizowany mieszkaniec tundry. Podczas polarnego lata aktywna jest cała dobę. W Polsce bywa obserwowana bardzo rzadko. Samiec sowy śnieżnej jest niemal całkowicie biały, samica ma ciemniejsze prążki na białym tle. Młode natomiast pokryte są puchem koloru szarobrązowego.

Czy wiesz że…
Wypluwki zwane również zrzutkami – to niestrawione resztki pokarmu (sierści, kości, piór, chitynowych części owadów), które pod postacią zwartej kluski są usuwane z żołądka ptaka za pomocą odruchu wymiotnego.

  • nazwa łacińska: Nyctea scandiaca
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – L (mniejsze ryzyko zagrożenia),
  • CITES – Załącznik II