Bilety

Słoń indyjski

« Zwierzęta
Słoń indyjski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Azja. Zamieszkuje różne typy lasów tropikalnych, tereny trawiaste, zarośla, zbocza górskie do wysokości 3000 m n.p.m.

AKTYWNOŚĆ

Prowadzi wędrowny tryb życia. Aktywny w ciągu dnia lub nocy w zależności od dostępności pokarmu. Stado składa się z dorosłych samic oraz młodocianych osobników obu płci. Dorosłe samce żyją w odrębnych grupach lub samotnie. Długość życia: 60-70 lat.

ODŻYWIANIE

Trawy, turzyce, rośliny strączkowe, palmy, rokitniki, bambusy, korzenie i kora drzew, kwiaty, nasiona, owoce, rośliny uprawne. W skład diety wchodzi
ponad 80 gatunków roślin. Na żerowanie przeznacza od 14 do 19 godzin w ciągu doby.

ROZMNAŻANIE

Samice osiągają zdolność do rozrodu pomiędzy 13 a 16 rokiem życia. Ciąża: od 18 do 23 miesięcy. Matka karmi młode mlekiem najczęściej do 2 roku życia. Samice rodzą młode w odstępach od czterech do sześciu lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Przyczyny zagrożenia dla gatunku: utrata i fragmentacja siedlisk, kłusownictwo dla pozyskania kości słoniowej, skóry i mięsa.

  • łacińska nazwa: Elephas maximus
  • nazwa angielska: Asian Elephant
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – EN – endangered/zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)