Bilety

Sitatunga sawannowa

« Zwierzęta
Sitatunga sawannowa

(daw. SITATUNGA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka. Tereny bagienne, sawanny, lasy, polany.

AKTYWNOŚĆ

Aktywna najczęściej wieczorem. Żyje w niewielkich grupach rodzinnych. Na odpoczynek wybiera suche wzniesienia. Zdolność do szerokiego rozchylania na boki wąskich racic ułatwia poruszanie się po zmiennym podłożu bagien.

ODŻYWIANIE

Turzyce, papirusy, liście krzewów, kora drzew, kwiaty, pąki, nasiona. Od czasu do czasu zjada odchody słoni, by pozyskać pożywienie z niestrawionych nasion.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową osiąga w wieku 1 – 2 lat. Ciąża: 240 -250 dni. Jeżeli przed porodem samica nie znajdzie suchego podłoża, sama przygotowuje z suchych trzcin specjalną matę. Matka opiekuje się młodym do 4 – 6 miesiąca życia. Długość życia: ok. 22 lat w zoo. Masa ciała dorosłego osobnika: od 50 do 120 kg.

WARTO WIEDZIEĆ

Zagrożenia dla gatunku: fragmentacja i utrata naturalnych siedlisk, polowania dla mięsa. Sitatunga wykazuje niezwykłą zdolność do przetrwania w pobliżu siedzib ludzkich, pod warunkiem, że zachowane są odpowiednie siedliska.

  • nazwa łacińska: Tragelaphus spekii gratus
  • nazwa angielska: Sitatunga
  • status zagrożenia: IUCN Red List LC – least concern/ mniejszej troski
  • objęty Europejskim Programem Hodowli w oparciu o Księgę Rodowodową – ESB (European Studbook)

Przyjaciele ZOO