Bilety

Serwal pochodzi z Afryki. Zamieszkuje busz i trawiastą sawannę.
Aktywny jest w nocy, choć czasem poluje również w ciągu dnia, szczególnie w pochmurne i chłodne dni. W czasie polowania nie goni zwierzyny, podkrada się jak najbliżej i skacze na ofiarę. Potrafi skoczyć nawet na 3 metry w górę, ta umiejętność pozwala mu polować na duże owady i ptaki. Zdarza się, że wchodzi do wody i łapie ryby. Żywi się owadami (szczególnie szarańczą), drobnymi ssakami, ptakami, niejadowitymi gadami, czasem padliną.

Z natury jest samotnikiem, poza okresem godowym. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2 lat. Po ciąży trwającej 67 – 77 dni samica rodzi 2 – 4 młode, które karmi mlekiem przez okres 6 miesięcy. Długość życia serwala to 13 – 20 lat.
Serwal w swojej ojczyźnie bywa uważany za szkodnika (zdarza mu się polować na zwierzęta gospodarskie) i tępiony.

W gdańskim zoo wielokrotnie przychodziły na świat młode serwale. Zdarzało się, że osierocone młode wychowywały adoptowane ze schroniska suczki odchowujące własne potomstwo. Psie mamy znajdowały później dom wśród pracowników zoo.

  • nazwa łacińska: Leptailurus serval
  • nazwa angielska: Serval
  • ochrona: Konwencja Waszyngtońska CITES – zał. II