Bilety

Ryś euroazjatycki

« Zwierzęta
Ryś euroazjatycki

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje tereny Europy i Azji. Duże, zwarte obszary leśne, liściaste, mieszane i iglaste, zarówno na nizinach jak i w górach.

AKTYWNOŚĆ

Poluje najczęściej o świcie i zmierzchu. Poza okresem rozrodczym jest samotnikiem. Poluje z zasadzki lub skacze na zdobycz, zamiast ją ścigać. Niekiedy czatuje na grubych gałęziach drzew. Unika wód, jednak w obliczu niebezpieczeństwa świetnie radzi sobie w wodzie.

ODŻYWIANIE

Poluje na jelenie, sarny, zające, króliki, bobry, rzadziej ptaki. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego osobnika na pokarm wynosi do 2,5 kg mięsa.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2-3 lata. Ciąża trwa od 67 do 74 dni. Po tym okresie samica rodzi od 2 do 3 młodych, które karmi mlekiem do 4 miesiąca życia. Rysie na wolności dożywają 17 lat, w niewoli nawet do 25.

WARTO WIEDZIEĆ

Pędzelki na uszach rysia posiadają cienkie i elastyczne włosy o bardzo ważnej funkcji: skupiają fale dźwiękowe i doprowadzają je do uszu rysia, jak antena, dzięki nim zwierzę bardzo dobrze słyszy.

Niegdyś szeroko rozpowszechniony na ziemiach polskich, obecnie ograniczony do zaledwie około 200 osobników. Najważniejszym czynnikiem decydującym o rozmieszczeniu tego kota jest dostępność do odpowiednich środowisk oraz pokarmu. Bariery migracyjne w postaci gęstej sieci dróg uniemożliwiają rysiowi zasiedlanie nowych obszarów i osłabiają populacje.

  • nazwa łacińska: Lynx lynx
  • nazwa angielska: Eurasian Lynx
  • status zagrożenia: IUCN Red List LC – least concern/ mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II
  • objęty Europejskim Programem Hodowli w oparciu o Księgę Rodowodową – ESB (European Studbook)