Bilety

Puchacz zwyczajny

« Zwierzęta
Puchacz zwyczajny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Puchacze zamieszkują dużą cześć Palearktyki. Sowy te można znaleźć w różnych siedliskach, w tym na obszarach zalesionych (lasy iglaste), ciepłych pustyniach, pasmach górskich oraz na otwartych przestrzeniach.

AKTYWNOŚĆ

gatunek nocny. Aktywny głównie przez kilka pierwszych godzin po zachodzie słońca i kilku ostatnich przed wschodem. Puchacze mają wiele różnych wokalizacji, których używają zwykle podczas chłodniejszych miesięcy. Jedna z wokalizacji służy zwierzęciu do zaznaczania granic terytorium.

ODŻYWIANIE

Żywi się głównie ssakami: od małych gryzoni po zające i ptaki, nawet wielkości czapli i myszołowa. Poluje także na gady, żaby, ryby i większe owady.

ROZMNAŻANIE

Jest monogamiczny. Gniazduje na osłoniętych występach klifowych, na ziemi, sporadycznie wykorzystuje stare gniazda innych gatunków, rzadko w dziupli. Składanie jaj rozpoczyna się późną zimą. w zniesieniu jest zwykle od dwóch do czterech jaj.

WARTO WIEDZIEĆ

O ile osiągną dorosłość, puchacze są stosunkowo długowieczne. Na wolności żyją około 20 lat, natomiast w niewoli ponad 60 lat.

  • nazwa łacińska: Bubo bubo
  • nazwa angielska: Eurasian Eagle-owl
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski