Bilety

Pelikan różowy

« Zwierzęta
Pelikan różowy

(daw. Pelikan baba)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka, Europa, Azja. Duże jeziora, rozległe delty rzek, rzadziej wybrzeża morskie.

AKTYWNOŚĆ

Ptak wędrowny, żyje w koloniach. Podczas zdobywania pokarmu stosuje taktykę zbiorowego połowu. Pelikany są jednymi z najcięższych ptaków zdolnych do lotu. Masa ich ciała dochodzi do 11 kg.

ODŻYWIANIE

Karpie, leszcze, okonie, szczupaki, tilapie.

ROZMNAŻANIE

Gniazduje w koloniach. Samica składa zwykle 2 jaja, które są wysiadywane przez 31 dni przez obojga rodziców.
Długość życia: ok. 30 lat w naturze, w zoo do 50 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Charakterystyczną cechą pelikanów jest gardzielowy wór o pojemności do 13 litrów. Stanowi on doskonałą pułapkę na ryby. Haczykowaty wyrostek umiejscowiony na końcu górnej części dzioba ułatwia chwytanie zdobyczy.

  • nazwa łacińska: Pelecanus onocrotalus
  • nazwa angielska: Great White Pelican
  • ochrona : IUCN Red List – LC (mniejszej troski)

Przyjaciele ZOO