Bilety

Pekarowiec Obrożny

« Zwierzęta
Pekarowiec Obrożny

(daw. PEKARI OBROŻNY)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Jest to gatunek występujący w różnych siedliskach, na obszarach suchych i deszczowych lasów tropikalnych, sawannach i pustyniach od południowych obszarów USA aż do północnej Argentyny.

AKTYWNOŚĆ

Żyją w stadach składających się z 5-15 osobników, są aktywne w dzień. Przemieszczają się o poranku lub późnym popołudniem, w ciągu dnia odpoczywają.
Śpią w norach, pod korzeniami drzew spotyka się je również w jaskiniach. Lubią błotne i pisakowe kąpiele. Żyją do 24 lat.

ODŻYWIANIE

Żywią się korzeniami, bulwami roślin, owocami, nasionami, jadalnymi częściami zielonych roślin, owadami i małymi zwierzętami. Rodzaj pokarmu zmienia się wraz z porą roku.

ROZMNAŻANIE

Samce osiągają dojrzałość w wieku 11 miesięcy, samice w 8-14 miesiącu życia. Rodzą od 1 do 3 młodych, ciąża trwa 141-151 dni. Na czas porodu samica opuszcza stado. Młode rodzą się z żółto-brązowym ubarwieniem i czarnym paskiem na plecach.

WARTO WIEDZIEĆ

Zwierzęta te mają doskonały węch, którego używają do rozpoznawania członków stada oraz wyszukiwania jedzenia zakopanego pod ziemią. Mają również dobry słuch i słaby wzrok.

  • nazwa łacińska: Pecari tajacu  
  • nazwa angielska: Collared Peccary
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – LC (least concern/mniejszej troski)
  • CITES Appendix II