Bilety

Pędzlogon zwinny

« Zwierzęta
Pędzlogon zwinny

Występuje w większości krajów Afryki Wschodniej i Południowej. Zamieszkuje tereny leśne, sawannę oraz tereny skaliste. Łatwo przystosowuje się do nowych środowisk. Aktywny nocą, podczas której żeruje. Dieta zmienia się w zależności od pory roku. Wiosną odżywia się przede wszystkim pąkami roślin i owadami, uzupełnieniem pokarmu są jaja, małe ptaki i małe gryzonie. Latem i jesienią, by zwiększyć zapasy tłuszczu na czas hibernacji zjada owoce, nasiona i orzechy. Gdy brakuje pożywienia może także jeść korę i drobne gałązki.

Żyje w grupach rodzinnych, które poza okresem żerowania spędzają czas w swoich gniazdach wykonanych z materiału roślinnego. Gniazda znajdują się w zagłębieniach drzew, krzewach lub szczelinach skalnych. Aby zapobiec utracie ciepła, pędzlogon zwija się w kulkę i owija swój puszysty ogon wokół ciała. Obserwowano gniazda, w których mieszkało nawet 11 dorosłych członków rodziny. Ciąża: ok. 24 dni. W jednym miocie rodzi się średnio od 3 do 4 młodych. Długość życia: ok. 5,5 lat.

Warto wiedzieć
Pędzlogon zwinny jest wyjątkowy, ponieważ jest jedynym afrykańskim gatunkiem z rodzaju Graphiurus, który zapada w sen zimowy przy temperaturze otoczenia spadającej poniżej 15⁰ C. W tym czasie obniża się znacznie temperatura i masa ciała.
Latem przy niedostatku pożywienia lub dużej zmienności temperatur również może zapadać w stan odrętwienia. Masa ciała tego przedstawiciela afrykańskich gryzoni wynosi około 30 gram.
Pędzlogon zwinny reguluje liczebność stawonogów, a zjadając owoce przyczynia się do rozsiewania nasion. Sam stanowi ważny składnik diety sów.

  • nazwa łacińska: Graphiurus murinus
  • nazwa angielska: Woodland Dormouse
  • status zagrożenia: IUCN Red List LC – Least Concern

Przyjaciele ZOO