Bilety

Papuga górska

« Zwierzęta
Papuga górska

Występuje w południowo-zachodniej i południowo-wschodniej Australii. Zamieszkuje obszary zalesione oraz gaje eukaliptusowe. Unika otwartych przestrzeni. Większość czasu spędza na żerowaniu na ziemi lub odpoczywając w koronach drzew. Widywana w parach lub w małych stadkach, rzadziej w większych grupach, które na początku sezonu lęgowego złożone są z samych samców.

Podstawą diety są nasiona roślin. Urozmaiceniem mogą być kwiaty, owoce i larwy owadów.

Papuga górska gniazduje w koloniach od kilku do 60 par. Samica składa do 6 jaj, a następnie sama je wysiaduje. Samiec dokarmia samicę w pobliżu dziupli. Młode stają się samodzielne po około 40 dniach.

Warto wiedzieć, że jest gatunkiem parasolowym – działania chroniące papugę górską w jej naturalnym środowisku sprzyjają ochronie wielu innych gatunków.

  • nazwa łacińska: Polytelis anthopeplus
  • nazwa angielska: Regent Parrot
  • ochrona: Czerwona Księga IUCN – LC – mniejsze ryzyko zagrożenia.
  • CITES – Załącznik II

Przyjaciele ZOO