Bilety

Włosopuklerznik kosmaty

« Zwierzęta
Włosopuklerznik kosmaty

(daw. PANCERNIK WŁOCHATY)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje Amerykę Południową, od południowej Boliwii, po północny Paragwaj, Chile i środkową Argentynę. Upodobał sobie łąki, lasy oraz sawanny.

AKTYWNOŚĆ

Aktywny głównie w nocy. Jest znakomitym kopaczem i większość dnia spędza w podziemnej norze. Nory mogą być tymczasowe (krótkie i płytkie, powiązane z odżywianiem lub nagłą potrzebą schronienia przed drapieżnikiem) lub długoterminowe (głębsze i dłuższe, bardziej rozgałęzione, stanowiące stałe schronienie).

ODŻYWIANIE

Jest wszystkożerny. Dieta jest bogata przede wszystkim w bezkręgowce, małe kręgowce, owoce, padlinę. Jego główną metodą żerowania jest zakopywanie się w ziemi w poszukiwaniu bezkręgowców.

ROZMNAŻANIE

Większość osobników rozmnaża się późną zimą lub wiosną. Po ciąży trwającej od 60 do 75 dni, samica zazwyczaj rodzi miot składający się z jednego do dwóch młodych.

WARTO WIEDZIEĆ

Głowa i ciało pancernika pokryte są ochronnymi płytkami kostnymi. Płytki na grzbiecie są elastyczne, zapewniając wciąż świetną ochronę przed drapieżnikami.

  • nazwa łacińska: Chaetophractus  villosus
  • nazwa angielska: Large Hairy Armadillo
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Przyjaciele ZOO