Bilety

Orangutan

« Zwierzęta
Orangutan

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Borneo i Sumatra, lasy tropikalne do wysokości 500 m n.p.m.

AKTYWNOŚĆ

Orangutany spędzają większość dnia w koronach drzew, do przemieszczania się używają tylko swoich ramion, na których huśtają się z gałęzi na gałąź (brachiacja). Występuje u nich silny dymorfizm płciowy, masa ciała dojrzałych samców może osiągnąć 100kg, samice są o około połowę mniejsze.

ODŻYWIANIE

Owoce, liście, kora, kwiaty, owady a nawet drobne ssaki. Do zdobywania pokarmu wykorzystują narzędzia. Jednym z przysmaków są owoce durianu, słynącego z bardzo nieprzyjemnego zapachu.

ROZMNAŻANIE

Samice osiągają dojrzałość w wieku 8-10 lat, rodzą jedno dziecko, po okresie ciąży trwającym 254 dni. Młody orangutan do 5 roku życia jest całkowicie uzależniony od opieki matki, opuszcza matkę w wieku 8-9 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

DNA orangutanów jest w 97% takie samo jak DNA ludzi. Orangutan jest największym i najcięższym ssakiem prowadzącym nadrzewny tryb życia. Samiec może osiągnąć wagę 90 kg.
Niestety, ze względu na niszczenie ich naturalnego środowiska poprzez wylesianie, głównie w celu tworzenia plantacji palmy olejowej, nielegalnego handlu i polowań w celach komercyjnych, liczebność tego gatunku dramatycznie się zmniejszyła. W latach 1950–2010 populacja orangutanów borneańskich zmniejszyła się o ponad 60%. Do 2025r. ich populacje zmniejszą się o kolejne 22%
Poznaj naszą kampanią #olejolej i dowiedź się jak pomóc w ochronie tych zwierząt.

Dzień bez oleju palmowego

  • nazwa łacińska: Pongo pygmaeus
  • nazwa angielska: Orangutan
  • status zagrożenia: IUCN Red List – CR – critically endangered/ krytycznie zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)