Bilety

Mundżak chiński

« Zwierzęta
Mundżak chiński

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Południowo-wschodnie Chiny i Taiwan.

AKTYWNOŚĆ

Są zwierzętami terytorialnymi, żyją samotnie. Samce maja krótkie rogi, mierzące do 10 cm oraz długie na około 6 cm górne kły. Dorosłe osobniki ważą od 10 do 18 kg. Najbardziej aktywne są o świcie i o zmroku. Żyją około 18 lat

ODŻYWIANIE

Żywią się liśćmi, trawą, owocami, jagodami, grzybami i orzechami.

ROZMNAŻANIE

Ciąża trwa średnio 220 dnia., samica rodzi jedno młode. Po 17 miesiącu życia młode osobniki zaczynają jeść stały pokarm i nie odżywiają się już mlekiem matki. Potomstwo tego gatunku staje się niezależne od matki po 6 miesiącach i w tym okresie opuszcza również jej terytorium.

WARTO WIEDZIEĆ

Nazywany jest szczekającym jeleniem ze względu na charakterystyczny odgłos, który wydaje w sytuacjach zagrożenia.

  • nazwa łacińska: Muntiacus reevesi
  • nazwa angielska: Reeves’s Muntjac
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – LC – (least concern/mniejszej troski)

Przyjaciele ZOO