Bilety

Mundżak chiński

« Zwierzęta
Mundżak chiński

Mundżak jest jednym z najmniejszych przedstawicieli rodziny jeleniowatych. Dorosły osobnik osiąga wagę od 11 do 16 kg. Cechą charakterystyczną tego gatunku jest niewielkie poroże (8 cm długości), z wyjątkowo długą nasadą pokrytą owłosioną skórą. Kły u samców osiągają długość do 6 cm, u samic 1,7 cm. Długi język pomaga w pobieraniu pokarmu (głównie liści), utrzymaniu higieny głowy oraz pozwala poznać własny zapach z gruczołów przyocznych. Gatunek pierwotnie występujący jedynie na Tajwanie, żyje obecnie również w Chinach, a także w Anglii i Holandii, gdzie dobrze się zaaklimatyzował w naturalnym środowisku.

Mundżaki chińskie pojawiły się w oliwskim zoo stosunkowo niedawno. Specjalnie dla nich przygotowano nowy wybieg na malowniczej skarpie, naprzeciwko ekspozycji małp.

Czy wiesz, że… Mundżak bywa często nazywany szczekającym jeleniem, ponieważ w okresie godowym lub w razie niebezpieczeństwa wydaje dźwięki przypominające szczekanie psa.

  • nazwa łacińska: Muntiacus reevesi
  • nazwa angielska: Reeves’s Muntjac
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – L- mniejsze ryzyko zagrożenia/ Lower Risk

Przyjaciele ZOO