Bilety

Zamieszkuje Amerykę Południową – niziny Argentyny, Paragwaju, Boliwii i Brazylii. Mnichę spotkać można w okolicy dużych zbiorników wodnych, na sawannach, zaroślach, w lasach palmowych i eukaliptusowych. Jest to gatunek stadny. Ptaki nie są płochliwe i nie stronią od ludzi. Gatunek ten nie odlatuje daleko od gniazda, szczególnie w miejscach, gdzie istnieje stała dostępność pokarmu w ciągu roku. W miejscach, gdzie brakuje pokarmu zimą, ptaki migrują. Mnichy żywią się nasionami, owocami, owadami, pąki liści, ostami.
Gniazduje kolonijnie.

Gniazdo każdej pary składa się z 2 lub większej ilości komór o różnym przeznaczeniu: jedna do wysiadywania jaj, inna do karmienia piskląt małych, inna dla dużych, a jeszcze inna do obserwacji i ostrzegania przed niebezpieczeństwem. Wraz ze wzrostem kolonii rozrasta się wspólnie gniazdo, ponieważ stale dobudowywane są komory na potrzeby nowych par. W jednym zniesieniu jest od 4 do 7 jaj, a wysiadywanie trwa 20 dni.

  • nazwa łacińska: Myiopsitta monachus
  • nazwa angielska: Monk Parakeet
  • ochrona: Czerwona Księga IUCN – LC – mniejsze ryzyko zagrożenia
  • CITES – Załącznik II

Przyjaciele ZOO