Bilety

Makak królewski

« Zwierzęta
Makak królewski

(daw. MAKAK REZUS)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Azja Południowa, Południowo-Wschodnia i Wschodnia na terenach Indii, Chin, Laosu i Tajlandii. Zajmują wiele rodzajów siedlisk w tym lasy mieszane, lasy deszczowe, lasy namorzynowe oraz zalesione obszary górskie. Są często spotykane na obszarach miejskich w północnych Indiach w tym na obszarach uprawnych, w świątyniach oraz przy drogach.

AKTYWNOŚĆ

Żyją w grupach liczących do 200 osobników. Są bardzo aktywne w dzień. Bardzo dobrze pływają i lubią przebywać w wodzie. Długość życia: 30 lat.

ODŻYWIANIE

Są to zwierzęta wszystkożerne. W skład ich diety wchodzą skorupiaki, jaja ptaków, plastry miodów, pająki ale również owoce, nasiona, kwiaty i liście.

ROZMNAŻANIE

Jest to gatunek poligyniczny, co oznacza, że samiec łączy się w parę z więcej niż jedną samicą w stadzie. Ciąża u tego gatunku trwa średnio 166 dni. Samica rodzi jedno młode i opiekuje się nim do czasu kiedy stanie się samodzielny, czyli przez około jeden rok.

WARTO WIEDZIEĆ

Zwierzęta te komunikują się za pomocą postawy ciała i mimiki, poprzez dotyk, sygnały dźwiękowe oraz zapach.

  • nazwa łacińska: Macaca mulatta
  • nazwa angielska: Rhesus Monkey
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern /mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II

Przyjaciele ZOO