Bilety

Magelanka siwogłowa

« Zwierzęta
Magelanka siwogłowa

Magelanka siwogłowa jest ptakiem częściowo wędrownym. Zamieszkuje łąki, podmokłe lasy (bukanowe) i bagna południowej części Ameryki Południowej. Poza sezonem lęgowym widywana jest zwykle w małych grupach na obszarach zadrzewionych, rzadziej z innymi gatunkami gęsi na łąkach.
Pokarm tej gęsi to liście i łodygi, trawy.
Podczas lęgów ptaki łączą się w pary, a gniazdo zakładają w lesie, w dziupli drzewa lub schowane w wysokiej trawie. Samica składa i wysiaduje przez miesiąc 4-6 jaj. Rozród u tych ptaków zaczyna się w drugim lub trzecim roku życia.

  • nazwa łacińska: Chloephaga poliocephala
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – mniejsze ryzyko

Przyjaciele ZOO