Bilety

Lutung jawajski

« Zwierzęta
Lutung jawajski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Żyją w tropikalnych lasach Indonezji, na wyspach Bali, Jawa i Lombok.

AKTYWNOŚĆ

Spędzają większość dnia w koronach drzew. Są aktywne w ciągu dnia. Żyją w grupach składających się z 1-2 samców i samic. Liczebność grupy
zależy od warunków środowiskowych.

ODŻYWIANIE

Odżywiają się głównie liśćmi i kwiatami, dodatkowo jedzą pąki kwiatów oraz larwy insektów.

ROZMNAŻANIE

Samice osiągają dojrzałość w wieku 4-5 lat, rodzą jedno młode, nie częściej niż raz w roku. Młode osobniki są jasno ubarwione, dojrzewają szybko i uzyskują samodzielność w pierwszym roku życia. Samice, żyjące w tej samej grupie, współpracują podczas opieki nad młodymi.

WARTO WIEDZIEĆ

Populacja lutunga jawajskiego zmniejsza się z powodu działań człowieka, takich jak zwiększanie obszarów rolniczych oraz odławianie tych zwierząt w celu nielegalnego handlu.

  • nazwa łacińska: Trachypithecus Aurarus
  • nazwa angielska: Spangled ebony langur
  • Status zagrożenia: IUCN Red List – VU – Vulnerable/zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – załącznik II
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Przyjaciele ZOO