Bilety

Łoś euroazjatycki

« Zwierzęta
Łoś euroazjatycki

(daw. ŁOŚ)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Żyje w podmokłych lasach północnej Europy, Azji i Ameryki Północnej.

AKTYWNOŚĆ

Są najbardziej aktywne o wschodzie i zachodzie słońca. Przez większą cześć dnia jedzą lub odpoczywają i trawią pokarm. Dobrze pływają i mogą również nurkować. Łosie są w stanie biegać pomiędzy gęstymi drzewami ze średnia prędkością 9,6 km/h. Ważą 270-600 kg przy wzroście 2,4-3,1 metra (samiec jest większy niż samica). Łosie żyją około 25 lat.

ODŻYWIANIE

Żywi się zielonymi częściami drzew i krzewów, korą, ziołami i roślinami wodnymi.

ROZMNAŻANIE

Łosie rodzą potomstwo raz w roku, we wrześniu i październiku. Okres ciąży trwa 231 dni, samica rodzi jedno lub dwoje młodych.
Samica opiekuje się potomstwem do pierwszego roku życia.

WARTO WIEDZIEĆ

Ma doskonały słuch i węch.
Szeroko rozstawione, płaskie racice ułatwiają mu poruszanie się po bagnistym terenie i głębokim śniegu.


  • nazwa łacińska: Alces alces
  • nazwa angielska: Eurasian Elk
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC (least concern/mniejszej troski)

Przyjaciele ZOO