Bilety

Lew angolski

« Zwierzęta
Lew angolski

Zamieszkuje południowo-zachodnią Afrykę. Podobnie jak inne podgatunki lwów, poluje głównie na duże zwierzęta, takie jak zebry, gnu, antylopy czy guźce. Odmiennie od innych przedstawicieli kotowatych, lwy są zwierzętami społecznymi. Żyją w stadach liczących do 30 osobników. Tylko nieliczne samce żyją samotnie. Dominujący w stadzie samiec odpowiedzialny jest za nadzór i obronę swego terytorium. Polują głównie samice, stosując taktykę zespołową. Większość czasu w ciągu doby, nawet do 20 godzin, zwierzęta te przeznaczają na odpoczynek. Choć lwy nie kąpią się chętnie, potrafią pływać.
Lwice osiągają dojrzałość płciową w wieku 4 lat, samce w wieku 5 lat. Po ciąży trwającej około 110 dni samica rodzi od 2 do 6 młodych. Potomstwo często jest karmione mlekiem, na przemian przez inne samice ze stada. Młode lwy stają się samodzielne w wieku 16 miesięcy. Długość życia: do 12 lat w naturze, do 25 lat w ogrodach zoologicznych. W Międzynarodowym Systemie Rejestracji Gatunków – ZIMS zapisanych jest około 70 osobników lwów angolskich.

Lwy w gdańskim zoo zamieszkały w roku 2013. Samiec Arco przyjechał z zoo w Lizbonie w Portugalii, samice pochodzą z Francji. Lwia rodzina doczekała się już licznego potomstwa. Maluchy rozwijają się prawidłowo i szybko przybierają na wadze. Całą rodzinę na dużej, zewnętrznej ekspozycji można dokładniej obserwować przez zainstalowane lunety.

Czy wiesz, że… Lew jako symbol odwagi, siły i szlachetności  należy do najstarszych i najbardziej znanych zwierząt heraldycznych. W tej roli występuje również w herbie Miasta Gdańska. W wierzeniach starożytnego Egiptu lwice strzegły ludzi przed chorobami i klęskami żywiołowymi. W chrześcijaństwie stał się symbolem boskiej opieki, uosobieniem mocy i potęgi.

  • nazwa łacińska: Panthera leo bleyenberghi
  • status zagrożenia: IUCN – Red List – V –  zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał.II