Bilety

Lancetogłów mleczny

« Zwierzęta
Lancetogłów mleczny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje półpustynne, suche i skaliste regiony północno-zachodniego Meksyku.

AKTYWNOŚĆ

Poluje nocą. W ciągu dnia odpoczywa w szczelinach skalnych lub pod kaktusami. Można go spotkać również w stodołach i pod stertami drewna, na terenach zamieszkiwanych przez ludzi.

ODŻYWIANIE

Lancetogłów zjada wszystko co jest dostępne w okolicy, w tym jaja gadów, jaszczurki, inne węże, płazy, ptaki i małe ssaki (gryzonie). Same zaś muszą uważać na skunsy, szopy pracze, psy, koty, jastrzębie i sowy, by nie stać się ich posiłkiem.

ROZMNAŻANIE

Lancetogłowy rozmnażają się od maja do czerwca. Samica składa od 5 do 15 jaj o wydłużonym kształcie, zazwyczaj pod stertą kamieni, gnijącego drewna
i roślinności. Młode wylęgają się po około 60 dniach.

WARTO WIEDZIEĆ

Wąż ten nie należy do jadowitych. Jednak jego umaszczenie można łatwo pomylić z jadowitymi koralówkami. Gdy lancetogłów czuje zagrożenie jego ogon zaczyna wibrować wydając dźwięk przypominający grzechotnika. Jako ostrzeżenie wypuszcza z kloaki nieprzyjemny, gryzący płyn, który może odstraszyć potencjalnego drapieżnika.

  • łacińska nazwa: Lampropeltis triangulum sinaloae
  • nazwa angielska: Sinaloan Milksnake
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/ mniejszej troski
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. II

Przyjaciele ZOO