Bilety

Lama andyjska

« Zwierzęta
Lama andyjska

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występuje w Ameryce Południowej wyłącznie w formie udomowionej. Rodzimym zasięgiem lam są Andy w Ameryce Południowej, głównie Peru i Boliwia.

AKTYWNOŚĆ

Lama to zwierzę bardzo towarzyskie, żyjące w stadach. Zdarza się, że plują na siebie w celu zdyscyplinowania lam niższej rangi. Pozycja społeczna lamy w stadzie nie jest stała. Dochodzi między członkami do walk, zwykle wśród samców, o status bardziej dominującego. I chociaż struktura społeczna ulega zmianom, żyją jak rodzina, troszcząc się o siebie nawzajem.

ODŻYWIANIE

Żywi się trawą, liśćmi krzewów i drzew.

ROZMNAŻANIE

Lama to gatunek poligyniczny. Samce kojarzą się z wieloma samicami w swoim stadzie. Samica doświadcza owulacji indukowanej, uwalniając jajeczko w ciągu 24 – 36 godzin po kryciu. Ciąża trwa około 11 miesięcy. W tym czasie rodzi się jedno potomstwo, nazywane cria (hiszp.: dziecko). Młode ssie mleko mamy
do 5 miesięcy i zostaje przy niej do roku. Średnia długość życia to 15 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Krew lamy zawiera dużą ilość hemoglobiny, białka, które transportuje tlen z płuc po całym ciele. Dzięki temu lama może przebywać na dużych wysokościach przy niskim poziomie tlenu.

  • nazwa łacińska: Lama glama
  • nazwa angielska: Llama
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – NE – not evaluated/ gatunek nieoszacowany wg kryteriów IUCN